Forum Index
Jeep Horizons HomeLinksJeep Horizons Tech Write-upsJeep newsLand useContact

 Watched TopicsWatched Topics   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Need help new engine won't fire up....


 
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Cherokee Forum
View previous topic :: View next topic  
Author Message
okcjeeper
Member


Joined: 19 Mar 2008

PostPosted: Mon May 26, 2008 8:12 am    Post subject: Need help new engine won't fire up.... Reply with quote

Ok put a new crate motor in my 91 XJ...The block is from a 94 and is the 4.0. My issue is when I try to start it the motor just turns and turns and never fires up.. Tested the spark and watched the plug spark once and then no more spark after that. So I am hoping someone can point me in the right direction or has experienced this. I also replaced the ignition coil.
Back to top
View user's profile Send private message
c130herc
Member


Joined: 11 Oct 2006
Location: North Texas

PostPosted: Thu May 29, 2008 6:54 am    Post subject: Reply with quote

If you have a tach look to see if it bounces while you crank. If it does not bounce or you do not have one go ahead and check to make sure you connected the 2 wires that are mounted to the oil dipstick bracket. If these wires are not connected the computer will not send the pulse trigger voltage to the coil. The bouncing tach is that pulse trigger voltage.
The old CPS thing could cause you problems. Also check to make sure the ground strap on the top back part of the motor is attached

Another thing is yours should be a RENIX system and your motor comes from a non RENIX XJ. There are a couple of things different on the exhaust but those will make it run rough.
Look at this link, it might help.
http://www.lunghd.com/Tech_Articles/Engine/Basic_Sensors_Diagnostics.htm
_________________
88 XJ - 35" tires, T&T LA, D44/F9 Other mods
Back to top
View user's profile Send private message
okcjeeper
Member


Joined: 19 Mar 2008

PostPosted: Sat May 31, 2008 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the reply..got it running..the distributor wasn't indxed properly...Oh and the 91's aren't RENIX models..Smile Thanks again..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Cherokee Forum All times are GMT - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Visit links4jeeps.com for write-ups, forums and clubs




Jeep®, Wrangler, Cherokee, Liberty and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler LLC.
jeephorizons.com is not in any way associated with or endorsed by the Chrysler LLC.
All other content is copyright Jeep Horizons 2004-2008.
Tech write-ups Links Discussion board Land use News Site Map Terms of Use

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group